DISSOLVING THRESHOLDS The aim of this project was to create a modern pied a terre in a limited area, within which the various aspects of professional life could be based whilst in the city; incorporating private areas for bathing, sleeping and working, and a public area for living, dining and occasional entertaining. This was made possible by unifying the public spaces overlooking the river, and enclosing one of the external balconies to create a private study. By fragmenting and realigning vertical divisions the public and private areas are more clearly demarcated. 

Due to precise restrictions on altering the footprint of wet and dry areas within this building, options were limited for reconfiguring the space. However we achieved our aims by subtle deconstruction of their boundaries; the threshold between the distinct areas was dissolved, thereby giving an enlarged impression of the kitchen and living space. The main door is incorporated so as to be innocuous when open, fitting flush into a recess within the wall, but may close off the public area from the private as desired. 

A sense of tradition was desired in this project, this was achieved through the use of timber parquet flooring throughout the interior and stone in the external areas. The study was also tiled with stone to acknowledge its former incarnation as a balcony. An interesting play of materials; to both create a tactile division between interior and exterior, but also maintain a visual continuity through similar neutral colouring. 

The study was constructed in timber and stone, pursuing the materiality of the overall scheme; a bespoke timber desk, the adjacent timber shelving preserved the pattern of the existing concrete wall panelling onto which it was mounted; these lines were perpetuated in stone shelving on the perpendicular wall above the desk.  

The natural light of this space is exploited fully. Due to the sweep of windows on the external facade, daylight floods through all areas. Through the act of shifting the boundary between the public and private areas, natural light is now able to extend further into the previously darkened hallway. These rays of light invite ones curiosity upon entering the space and encourage movement along its axis.   

CATEGORY

RESIDENTIAL

SERVICES

RIBA STAGES 1 - 6

AREA

100 SQ. M.

LOCATION

SE1 LONDON